Calamiteitenplan

Calamiteitenplan

Of je nu een groot of een klein feestje organiseert, het is altijd handig om na te denken over een calamiteitenplan. Denk hierbij aan vragen als:

Zoals al eerder vermeld is een feestje met meer dan 100 personen vergunningplichtig. Om een vergunning van de gemeente te krijgen is een calamiteitenplan een harde voorwaarde. Een compleet calamiteitenplan heeft op zijn minst de volgende punten:

Plattegrond

Op een plattegrond kun je alle belangrijke punten aangeven. Het is dan ook meteen duidelijk wat waar is te vinden en welke deelnemers aanwezig zijn.

Stroompunten

Meterkast, aggregaat of andere stroombron moet erop staan. Stel dat er geblust moet worden, is het slim om te weten wat vooral niet nat moet worden.

Waterpunten & brandblussers

In geval van brand kan de brandweer slangen aansluiten op waterpunten. Zelf blussen met brandblussers is sneller geregeld als je weet waar die te vinden zijn.

Nooduitgangen & routes

Geef duidelijk aan waar de nooduitgangen en noodroutes voor hulpdiensten zich bevinden. Voeg hier verzamelplaatsen voor alle aanwezigen aan toe voor als het volledige terrein ontruimt moet worden.

EHBO & BHV

Opgeleide bedrijfshulpverleners en EHBO voorzieningen moeten aanwezig zijn. Zo kan iemand met verwondingen snel geholpen worden. Bij drugs en drank gebruik kan snel handelen levens reddend zijn.

Parkeerplaatsen

Zorg voor voldoende parkeerplaatsen zodat calamiteitenroutes niet worden geblokkeerd. Als politie, brandweer of ambulance niet gehinderd worden door geparkeerde auto's. Vaak wordt een vergunning geweigerd door een gebrek aan parkeerplaatsen.

Schatting van het aantal bezoekers & deelnemers

Maak een verwachting van het aantal bezoekers en het aantal deelnemers. Stel dat er hulp nodig is, dan maakt het een groot verschil of er 50 mensen of 250 mensen geëvacueerd moeten worden.

'What if' situaties

Beschrijf hoe er gehandeld moet worden als er onverwachte zaken voorvallen. En vooral ook wie er dan verantwoordelijk is voor het inschakelen van hulpdiensten of het bijhouden van aantal bezoekers.

Alarmnummers

Een opsomming van alarmnummers die van toepassing zijn op jouw feest.

Zoals je merkt zijn er nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden. Voor de kleinere feestjes is natuurlijk niet alles nodig, maar het kan nooit kwaad om eens over bovenstaande zaken na te denken. 

Bekijk hier een voorbeeld van een calamiteitenplan checklist

Terug naar overzicht