Budget

Budget

Een van de basisvaardigheden die je bezit als organisator is het onderhandelen. Je onderhandelt over het beschikbare budget, maar vooral ook over de prijzen van de in te huren diensten en materialen. Afdingen en prijsafspraken maken hoort bij de organisatietaken. Hoe beter dat je onderhandelt hoe meer ruimte er is voor feestartikelen. Onderhandelen kan ook het gebruikmaken van aanbiedingen en acties zijn. Als je jouw kratjes bier inkoopt voor onder een tientje omdat ze in de reclame zijn, dan heb je dit ook goed geregeld.

Begroting

Om een idee te krijgen hoeveel budget je nodig hebt voor het organiseren van jouw feest, moet je wel inzicht krijgen in de kosten die je van plan bent om te maken. Dit heet een begroting. Door het aanvragen van verschillende offertes bij diverse toeleveranciers en deze te vergelijken, kun je een idee krijgen hoeveel jouw feestje zal gaan kosten. Uiteraard hoef je niet overal `hard ball` te spelen, maar een beetje ruimte voor onderhandelen is wel handig. Zelfs als het een bekende betreft. Dat kan soms wel eens lastig zijn. Denk bijvoorbeeld tijdens een onderhandeling eens aan het idee om in plaats van geld te ruilen met goederen.

Sponsoren

Mocht je echt een goede onderhandelaar zijn, dan kun je ook proberen om grotere partijen te strikken voor jouw feest. Denk bijvoorbeeld aan een sponsor voor de feesttent in ruil voor media aandacht bij een (lokale) televisiezender.

Zo zijn er meer combinaties te maken. De gemeente zou ook een partner in jouw feest kunnen zijn, mocht er een maatschappelijk culturele waarde aan jouw feestje verbonden zijn. Een buurttuinfeest met als doelstelling om mensen in een bepaalde wijk te verenigen bijvoorbeeld. Mogelijk heeft jouw gemeente hier een budget voor over. Creativiteit is hierbij geboden. 

Terug naar overzicht